subota, 20. lipnja 2015.

Cokoladne snite

Sastojci
  • 200g cokolade sa visim postotkom kakaa
  • 75g slatkog vrhnja
  • jaja
  • 120g secera
  • 200g mljevenih badema
  • 50g brasna
  • 50g skrobnog brasna (gustina)
  • prstohvat soli
  • 4-5 kasika dzem od marelica, kasika ruma
  • Glazura
  • 200g cokolade
  • 3 kasike ulja

Priprema

  1. 1.
    Cokoladu nalomiti na kocke i zajedno sa slatkim vrhnjem otopiti na niskoj temperaturi. Jaja odvojiti, bjelanca umutiti sa prstohvatom soli i 50g secera u snijeg.
  2. 2.
    Zumanjke dobro umutiti sa ostatkom secera, te lagano dodati cokoladnu masu i opet sve sjediniti. Bademe u nekoliko navrata dodati prethodnoj smjesi, mijesajuci lagano kuhacom da se smjesa homogenizira. Na kraju dodati prosijano brasno i snijeg od bjelanaca, sve lagano sjedinjavajuci kuhacom.
  3. 3.
    Masu istresti u pomascen pleh, lijepo zagladiti i peci oko pola sata na 160°C (provjeriti cackalicom!)
  4. 4.
    Dzem od marelica zagrijati i dodati mu kasiku ruma, te premazati po pecenom, jos vrucem kolacu.Ostaviti da se ohladi.
  5. 5.
    Za glazuru istopiti cokoladu sa uljem na pari, preliti po kolacu i ostaviti da se stegne.
    Ohladjeno po zelji posuti gorkim kakaom.