- 200g cokolade sa visim postotkom kakaa
- 75g slatkog vrhnja
- 6 jaja
- 120g secera
- 200g mljevenih badema
- 50g brasna
- 50g skrobnog brasna (gustina)
- prstohvat soli
- 4-5 kasika dzem od marelica, kasika ruma
- Glazura
- 200g cokolade
- 3 kasike ulja
Priprema
- 1.Cokoladu nalomiti na kocke i zajedno sa slatkim vrhnjem otopiti na niskoj temperaturi. Jaja odvojiti, bjelanca umutiti sa prstohvatom soli i 50g secera u snijeg.
- 2.Zumanjke dobro umutiti sa ostatkom secera, te lagano dodati cokoladnu masu i opet sve sjediniti. Bademe u nekoliko navrata dodati prethodnoj smjesi, mijesajuci lagano kuhacom da se smjesa homogenizira. Na kraju dodati prosijano brasno i snijeg od bjelanaca, sve lagano sjedinjavajuci kuhacom.
- 3.Masu istresti u pomascen pleh, lijepo zagladiti i peci oko pola sata na 160°C (provjeriti cackalicom!)
- 4.Dzem od marelica zagrijati i dodati mu kasiku ruma, te premazati po pecenom, jos vrucem kolacu.Ostaviti da se ohladi.
- 5.Za glazuru istopiti cokoladu sa uljem na pari, preliti po kolacu i ostaviti da se stegne.Ohladjeno po zelji posuti gorkim kakaom.