subota, 20. lipnja 2015.

Zimski posni kolač

Sastojci
  • Biskvit:
  • 350 ml svježe cijeđenog soka od narandže
  • 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
  • 120 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • naribana korica 2 narandže
  • 180 g pečenih mljevenih oraha
  • 100 g oštrog brašna
  • 2 kašike tamnog gorkog kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 ml ulja
  • Premaz (fil):
  • 100 g posne čokolade
  • 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
  • 120 g posnog mljevenog keksa
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150 ml svježe cijeđenog soka od narandže
  • Za posipanje:
  • cca 50 g sjeckanih pečenih oraha

Priprema

  1. 1.
    Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscjediti ukupno 500 ml soka (meni su trebale 4 srednje jako sočne narandže). Orase staviti u tavu i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore. Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g samljeti a ostatak nasjeckati za posipanje.

  2. 2.
    Biskvit:
    U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mljevene orase i prosijane praškaste sastojke. Sve dobro promješati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mješanje.
    Smjesu izliti u pleh (dim. 30x20 cm ili  slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od šporeta. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.
    Prohlađen premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.
  3. 3.
    Premaz (fil):
    Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmješati mljeveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smjesu i sve fino sjediniti.
    Fil nanjeti na biskvit i posuti sa sjeckanim pečenim orasima.

Posluživanje

Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Prijatno!