Sastojci
- Za kolač:
- 200 gr brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
- 4 kašike kakaa
- 4 kašike mlevenih oraha ili lešnika
- 2,5 dl tečnog jogurta
- 1 dl ulja
- 8 kašika šećera
- 4 pune kašike pekmeza
- Za preliv:
- 100 gr margarina ili maslaca
- 100 gr čokolade
- 3 kašike kakaa
- 3 kašike šećera
- 1 dl mleka
Priprema
- 1.U činiju za mućenje staviti tečne sastojke: jogurt, pekmez, ulje i šećer i izmiksirati.Zatim dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i orahe i dobro izmešati da se sve lepo poveže, mikserom ili žicom.
- 2.Smesu izliti u pleh (20x28 cm) obložen pek papirom i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vodite računa da se kolač ne prepeče, čim počne da se odvaja od stranica pleha, gotov je.
- 3.Dok se kolač peče, u manjoj šerpici na vatri otopiti margarin, šećer, mleko, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice.Čim se kolač ispeče, izbockati ga čačkalicom ili viljuškom i preliti preko njega topao preliv.Posuti čokoladnim mrvicama ili mlevenim orasima i ostaviti ga da se dobro ohladi pre serviranja.
Posluživanje
Kolač je veoma jednostavan a mek i ukusan, posebno kada se dobro rashladi.