subota, 20. lipnja 2015.

Čokoladne kocke bez jaja



Sastojci

  • Za kolač:
  • 200 gr brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 4 kašike kakaa
  • 4 kašike mlevenih oraha ili lešnika
  • 2,5 dl tečnog jogurta
  • 1 dl ulja
  • 8 kašika šećera
  • 4 pune kašike pekmeza
  • Za preliv:
  • 100 gr margarina ili maslaca
  • 100 gr čokolade
  • 3 kašike kakaa
  • 3 kašike šećera
  • 1 dl mleka

Priprema

  1. 1.
    U činiju za mućenje staviti tečne sastojke: jogurt, pekmez, ulje i šećer i izmiksirati.
    Zatim dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i orahe i dobro izmešati da se sve lepo poveže, mikserom ili žicom.
  2. 2.
    Smesu izliti u pleh (20x28 cm) obložen pek papirom i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vodite računa da se kolač ne prepeče, čim počne da se odvaja od stranica pleha, gotov je.
  3. 3.
    Dok se kolač peče, u manjoj šerpici na vatri otopiti margarin, šećer, mleko, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice.
    Čim se kolač ispeče, izbockati ga čačkalicom ili viljuškom i preliti preko njega topao preliv.
    Posuti čokoladnim mrvicama ili mlevenim orasima i ostaviti ga da se dobro ohladi pre serviranja. 

Posluživanje

Kolač je veoma jednostavan a mek i ukusan, posebno kada se dobro rashladi.