astojci
- 2 jaja
- 1 solja secera
- 1 solja ulja
- 1 solja mlijeka
- 1 solja griza
- 1 solja sjeckanih oraha
- 3 dobro pune kasike kakao
- 1 prasak za pecivo
- 5 jabuka ogiljenih i izrendanih, ne cjediti ih
- Preliv
- 1 i 1/2 solja secera
- 2 solje mlijeka
- 200gr i + cokolade
- 1/2 (125 gr) margarina ili maslaca
Priprema
- 1.Jaja umutiti malo sa zicom, dodati secer, pa ulje i mlijeko i na kraju rendane neocijedjene jabuke.
- 2.Griz, orahe, kakao i prasak za pecivo izmijesati zajedno i dodati u gornju masu.
Sve lagano izmijesati. Masa izgleda zitka, nije mnogo gusta, ali tako treba. kad se ispece bice dobro. Pleh velicina odprilike 25×35 cm. Za vecu povecati duplo ili…
Peci na 180 stepeni 40 -ak min.
PRELIV: - 3.Dok se kolac pece, staviti da provrije mlijeko sa secerom, 150 grama cokolade bilo kakve, pola margarina ili maslaca( 125 gr).
- 4.Kad se cokolada i maslac otopi , ne mora idealno, mozda ostanu kao male mrvice cokolade, ali nema veze, preliti pecen kolac ,prvo pola pa malo sacekati i onda ostalo. Ostaviti tako.
- Ja pravim uvece pa je tako sutradan idealno za jesti, sve arome se izmijesaju, kolac upije svu tekucinu a gore ostane samo cokolada kao glazura.