subota, 20. lipnja 2015.

Kolač sa jabukama

Kolač sa jabukama

astojci

  • jaja
  • 1 solja secera
  • 1 solja ulja
  • 1 solja mlijeka
  • 1 solja griza
  • 1 solja sjeckanih oraha
  • 3 dobro pune kasike kakao
  • prasak za pecivo
  • jabuka ogiljenih i izrendanih, ne cjediti ih
  • Preliv
  • 1 i 1/2 solja secera
  • 2 solje mlijeka
  • 200gr i + cokolade
  • 1/2 (125 gr) margarina ili maslaca

Priprema

  1. 1.
    Jaja umutiti malo sa zicom, dodati secer, pa ulje i mlijeko i na kraju rendane neocijedjene jabuke.
  2. 2.
    Griz, orahe, kakao i prasak za pecivo izmijesati zajedno i dodati u gornju masu.
    Sve lagano izmijesati. Masa izgleda zitka, nije mnogo gusta, ali tako treba. kad se ispece bice dobro. Pleh velicina odprilike 25×35 cm. Za vecu povecati duplo ili…
    Peci na 180 stepeni 40 -ak min.
    PRELIV:
  3. 3.
    Dok se kolac pece, staviti da provrije mlijeko sa secerom, 150 grama cokolade bilo kakve, pola margarina ili maslaca( 125 gr).
  4. 4.
    Kad se cokolada i maslac otopi , ne mora idealno, mozda ostanu kao male mrvice cokolade, ali nema veze, preliti pecen kolac ,prvo pola pa malo sacekati i onda ostalo. Ostaviti tako.
  5. Ja pravim uvece pa je tako sutradan idealno za jesti, sve arome se izmijesaju, kolac upije svu tekucinu a gore ostane samo cokolada kao glazura.