ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

Kuglof sa Makom

OMILJEN DODAJ ... KAKO JE TEBI ISPALO?100 Kuglof sa Makom srednje zahtjevno Kuglof sa Makom Mak,Narandza,Cokolada-neopisivo ukusan kuglof-svima se mnogo svidio-obozavam mak u svemu-i kad sam probala u Vrticu nisam mogla odoljeti,uzeti recept i odmah napraviti...Fantasticna kombinacija! PODIJELI NA FACEBOOK + VIŠE Slični recepti Kuglof br. 2 (s makom) Kuglof - proljetni cvjet Praznicni kuglof Bakin kuglof od maka Sastojci 6 jaja 250 g butera (odstojalog na sobnoj temperaturi) 150 g secera 400 g brasna 1 kesica praska za pecivo 150 g jogurta 200 g mljevenog maka 200 ml soka od narandze ribana korica cjele narandze Preliv: 200 g cokolade 9 kasika tecnog vrhnja DODAJ U POPIS ZA KUPNJU Priprema 1. Pripremiti kalup,premazati malo sa buterom,posuti sa prezlom (vrlo malo). Buter i secer dobro izraditi,da se dobije saumasta masa. Jaja pojedinacno dodavati,znaci jedno jaje dodati,mutiti pola minute,pa tako dok se sve ne utrosi. 2. 100 ml soka dodati,lagano,ne sve odjednom,po malo sve miksajuci. Brasno,mak,prasak za pecivo,narandza koricu dodati,sve miksajuci,sad na samom kraju dodati onih ostalih 100 ml soka i jogurt. Izmjesati toliko da se sve fino sjedini,dobije glatka,jednaka masa. 3. Sipati masu u kalup,ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180°C. Peci Kuglof kolac 45-50 minuta,najbolje probati cackalicom,ako je cackalica suha kolac je pecen,zavisi do pecnice. 4. Pecen kolac da stane u kalupu ostaviti 10 minuta,pa izvrnuti na vecu tacnu,da se ohladi. Za glazuru: Cokoladu isjeci na vece komade,istopiti u serpici zajedno sa vrhnjem,pa preliti preko cjelog kolaca. Ukrasiti kuglof po zelji,ja sam ukrasila sa coko mrvicama i isjeckanbim bademima.