ponedjeljak, 22. lipnja 2015.
Kuglof sa Makom
OMILJEN DODAJ ... KAKO JE TEBI ISPALO?100
Kuglof sa Makom
srednje zahtjevno
Kuglof sa Makom
Mak,Narandza,Cokolada-neopisivo ukusan kuglof-svima se mnogo svidio-obozavam mak u svemu-i kad sam probala u Vrticu nisam mogla odoljeti,uzeti recept i odmah napraviti...Fantasticna kombinacija!
PODIJELI NA FACEBOOK + VIŠE
Slični recepti
Kuglof br. 2 (s makom)
Kuglof - proljetni cvjet
Praznicni kuglof
Bakin kuglof od maka
Sastojci
6 jaja
250 g butera (odstojalog na sobnoj temperaturi)
150 g secera
400 g brasna
1 kesica praska za pecivo
150 g jogurta
200 g mljevenog maka
200 ml soka od narandze
ribana korica cjele narandze
Preliv:
200 g cokolade
9 kasika tecnog vrhnja
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Priprema
1.
Pripremiti kalup,premazati malo sa buterom,posuti sa prezlom (vrlo malo).
Buter i secer dobro izraditi,da se dobije saumasta masa.
Jaja pojedinacno dodavati,znaci jedno jaje dodati,mutiti pola minute,pa tako dok se sve ne utrosi.
2.
100 ml soka dodati,lagano,ne sve odjednom,po malo sve miksajuci.
Brasno,mak,prasak za pecivo,narandza koricu dodati,sve miksajuci,sad na samom kraju dodati onih ostalih 100 ml soka i jogurt.
Izmjesati toliko da se sve fino sjedini,dobije glatka,jednaka masa.
3.
Sipati masu u kalup,ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180°C.
Peci Kuglof kolac 45-50 minuta,najbolje probati cackalicom,ako je cackalica suha kolac je pecen,zavisi do pecnice.
4.
Pecen kolac da stane u kalupu ostaviti 10 minuta,pa izvrnuti na vecu tacnu,da se ohladi.
Za glazuru:
Cokoladu isjeci na vece komade,istopiti u serpici zajedno sa vrhnjem,pa preliti preko cjelog kolaca.
Ukrasiti kuglof po zelji,ja sam ukrasila sa coko mrvicama i isjeckanbim bademima.