ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

Muški kolač

rođendanski praščić za frendicu

Sastojci

  • biskvit
  • žutanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • bjelanjaka
  • krema
  • 250 g margarina za kreme
  • 250 g šećera u prahu
  • jaje
  • 200 g čokolade
  • 1,5 dc ruma
 

Priprema

  1. 1.
    pjenasto izmutiti margarin i šećer u prahu, dodati jaje i otopljenu čokoladu i rum, izmiksati dok se ne povežu sastojci! možete koristiti mliječnu čokoladu koju ja koristim ili čokoladu za kuhanje koja daje jači okus, ako radite tortu za klince ja stavim čep-dva ruma a ostatak može mlijeko, sok od naranče po želji-sve isprobano i fino, zatim mogu se narezati žele bomboni(Mljac),a za velike staviti malo maraskina ili nekog drugog likera..
  2. 2.
    miksati žutanjke sa šećerom, dodati brašno i na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka/ meni je jednostavnije prvo izmiksati bjelanjke sa šećerom pa u to dodati žutanjke pa brašno.. ovo je klasičan biskvit sa sastojcima u jednakim djelovima znači da po potrebi možete povećavati ili smanjivati količinu( koliko jaja toliko žlica šećera i brašna)
  3. 3.
    staviti peći u zagrijanu pećnicu -veliki lim obložen masnim papirom, a ako nemate pri ruci možete namazati margarinom i posuti brašnom, peći na 170° dok na dobije zlatno žutu boju /ili dok se rubovi ne odvoje od lima.pečeni biskvit je 1-1, 5 cm debljine
  4. 4.
    još topli biskvit razrezati na 1 cm velike kockice-narezati 1 cm široke trake okomito pa vodoravno i dobijete kockice. pažljivo pomiješati sa kremom i ostaviti da se MALO stisne, zatim rukama oblikovati u željeni oblik i ostaviti u frižider da se stisne do kraja
  5. 5.
    ukrašavanje po želji, oblik rolade, srca,životinja, preliti čokoladom, ukrasiti šlagom

Posluživanje

kod nas je ova torta bila od srca do božičnog drvca,raznih životinja npr slatkog praščića kojeg imate u mojim slikama,do škakljive varijante za veseli djevojački rođendan..:)
super jednostavno i lagano,uvijek uspijeva i nije puno zahtjevno,vole je klinci jer je razrezana šarena zbog kockica ,a ostavlja dosta prostora za vlastite varijacije.. :)