Sastojci
- 6bjelanjaka (srednje velicine M)
- prstohvatsoli
- 450gsecera u prahu
- 400gmljevenih ljesnjaka
- 2 kasicicecimeta
Priprema
- 1Prosijati secer u prahu. U drugoj, velikoj posudi umutiti bjelanca i prstohvat soli u cvrst snijeg. Postepeno dodavati po kasiku secera u prahu i nastaviti mutiti dok se nedobije gusta sjajna smjesa.
- 2Odvojiti 200g dobijene smjese u posebnu posudu. U ostatak kuhacom umjesati mljevene ljesnjake i cimet dok se masa ne sjedini.
- 3Smjesu izruciti na pleh oblozen pek papirom i vlaznim rukama istanjiti na 1 cm debljine (meni je ispao pravokutnik 30x35 cm, taj 1 cm nisam mjerila nego onako "od oka" tanjila).Odvojenu masu izruciti na tijesto i poravnati.
- 4Peci u zagrijanoj rerni (donja trecina rerne) na 130°C nekih 45 min. Ako vam pocne previse rumeniti pokriti aluminijskom folijom do kraja pecenja.
- 5Pustiti da se ohladi u plehu i sjeci na stapice zeljene velicine.