ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

Zimske kockice od sira

moje fine zimske kockice… astojci 1 osoba Tijesto 30 dag petit keksa 12 žlica rastopljenog margarina 3 žlice šećera 1 dl mlakog mlijeka Nadjev 4 bjelanjka 4 žutanjka 1 limun 50 dag svježeg sira 15 dag šećera 1 vanilin šećer Premaz 2 kisela vrhnja 2 žlice šećera 1 vanilin šećer DODAJ U POPIS ZA KUPNJU Priprema Tijesto: 1. Kekse sameljite (iskoristite Bogom danu sjeckalicu). Uspite ih u zdjelu pa, dodajte šećer, margarin i mlijeko koje mora biti mlako da se margarin ne stisne prije vremena. Dobro izmiješajte rukama dok se masa ne prestane rasipati. 2. Kalup ne veći od 30×40 cm namastite i pobrašnite, pa u njega utisnite gornju masu. Pecite samo 5 minuta na 200°C. Nadjev: 3. Naribajte limunovu koricu i iscijedite sok. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. 4. Izmiksajte žutanjke i šećere, dodajte sir i limunovu koricu i sok, dobro izmiješajte, pa na kraju žlicom – NE mikserom – umiješajte pripremljeni snijeg. 5. Nakon što se tijesto peklo 5 minuta, namažite ga nadjevom i pecite još 30 minuta. Premaz: 6. Izmiješajte kiselo vrhnje i šećere, pa premažite preko pečenog kolača. 7. Isključite pećnicu, pa vratite u nju premazan kolač da se suši oko 15 minuta. Posluživanje Gotov kolač ostavite najmanje 12 sati na hladnom i TAJNOM mjestu da ga drugi ne pronađu. Naime, mora odstajati da bi tijesto upilo vlagu iz sira jer bi se u protivnom rasipalo. TEK TADA je kolač spreman za rezanje na kockice, rombiće ili kako već želite. I za posluživanje…ako ga uopće želite podijeliti s drugima…