Sastojci 8 osoba Brioš 300 gr mlečnog hleba brioš Krem 6 jaja 200 gr šećera 1 litar mleka 1 kesica vanilinog šećera 200 gr raznog ušećerenog voća 1 dl ruma 50 gr maslaca Šaum 4 belanceta 250 gr šećera DODAJ U POPIS ZA KUPNJU Priprema 1. skinuti koricu sa brioš hleba i iseći ga na šnite debljine 1 cm. 2. prepeći ga u pećnici da lepo porumeni sa obe strane 3. suvo voće natopiti rumom da odstoji. 4. Ulupati cela jaja sa šećerom 5. dodati kipuće mleko uz stalno mešanje. 6. dobro podmazati dublji kalup maslacem.Staviti na dno kriške dvopeka, posuti ušećerenim voćem.Preko staviti dvopek i ređati dok se hleb ne utroši.Zanji neka bude hleb. 7. Polako kutlačom nalivati kremu,čekajući da hleb upije.Nalivati dok krema ne prekrije brioš 8. Posudu sada staviti u drugu sa kipućom vodom i na pari peći u pećnici zagrejanoj na 160-180 stepeni.Peći oko 1h. 9. na pola pečenja dodati ostatak krema 10. od 4 belanceta umutiti šne. 11. 250 gr šećera ušpinovati kao za slatko i u tankom mlazu sipati u šne, uz neprestano mešanje. 12. preko pečenog kolača rasporediti šaum, posuti kristal šećerom i vratiti još oko 25 min. na blagu vatru( 100 C),da se lagano ispeče.Paziti da ne potamni.
ponedjeljak, 22. lipnja 2015.
Zupa Ingleze (“English soup” )
Sastojci 8 osoba Brioš 300 gr mlečnog hleba brioš Krem 6 jaja 200 gr šećera 1 litar mleka 1 kesica vanilinog šećera 200 gr raznog ušećerenog voća 1 dl ruma 50 gr maslaca Šaum 4 belanceta 250 gr šećera DODAJ U POPIS ZA KUPNJU Priprema 1. skinuti koricu sa brioš hleba i iseći ga na šnite debljine 1 cm. 2. prepeći ga u pećnici da lepo porumeni sa obe strane 3. suvo voće natopiti rumom da odstoji. 4. Ulupati cela jaja sa šećerom 5. dodati kipuće mleko uz stalno mešanje. 6. dobro podmazati dublji kalup maslacem.Staviti na dno kriške dvopeka, posuti ušećerenim voćem.Preko staviti dvopek i ređati dok se hleb ne utroši.Zanji neka bude hleb. 7. Polako kutlačom nalivati kremu,čekajući da hleb upije.Nalivati dok krema ne prekrije brioš 8. Posudu sada staviti u drugu sa kipućom vodom i na pari peći u pećnici zagrejanoj na 160-180 stepeni.Peći oko 1h. 9. na pola pečenja dodati ostatak krema 10. od 4 belanceta umutiti šne. 11. 250 gr šećera ušpinovati kao za slatko i u tankom mlazu sipati u šne, uz neprestano mešanje. 12. preko pečenog kolača rasporediti šaum, posuti kristal šećerom i vratiti još oko 25 min. na blagu vatru( 100 C),da se lagano ispeče.Paziti da ne potamni.